Ragufilozófia

2015/09/26. - írta: ludens

gbm1.jpgLassan indulok be ezzel a "bloggal" - pedig nagyon kedvemre való (lesz) ide írogatni.
Először másutt kezdtem - egy "szakmaibb" helyen. Túl laza voltam nekik. Vagy inkább ők voltak rugalmatlanok? Nem tudom, de sótlanok voltak, az biztos. :-)

A minap - a gomba, zöldborsó, máj szentháromság tiszteletére - eszembe jutott: Kell egy - ha nem is csapat, de - fotó!

A képen így egy gombás, zöldborsós, májas csirkeragu látható (házi szalonna, vöröshagyma, fokhagyma alap a gomba, zöldborsó, máj ragunak - paradicsom, zöldpaprika beleaprítva - só, bor, majoránna; illetve a hasonlóan fűszerezett csirke falatkák külön pirítva - a végén óvatosan összemelegítve).

Miért éppen a ragu?
A ragu laza, sokparaméterű definíciója, s az ebből eredő igen nagy főzési szabadsági fok teszi számomra vonzóvá. Illetve nem kevésbé azért mert a "ragufilozófia" jellemzi azt a főzési módot/hozzáállást amit kedvelek.

Ragu:
Apróra vagdalt dolgok (egy vagy többféle) sűrű szaftos, fűszeres lében - lassan főzögetve (párolva) kevés folyadékban, sőt akár "pörkölve". No most, ha ezt idejében felengedjük, akkor raguleves, ha nem akkor sima ragu. :-)

Ebben a "raguvilágban" szinte semmi sem sem kötött - ha mindenáron kellene valamit kiemelnem, akkor az a vöröshagyma lenne. :-)
A ragu paraméterei igen nagy szabadsági fokkal ad hoc dönthetők el, hozzávalói között (önmagában vagy komponálva) sorjázhatnak a húsok, belsőségek, zöldségek, hüvelyesek, sőt még a gyümölcsök is, meg ami most eszembe sem ötlik.

A ragu ezért is nagyon kedves nekem, mert ezen a címen akár pörköltet is összelehet hozni. Mert (vállalva e súlyos kijelentés kétségtelen ódiumát :-) ) merem állítani, hogy a tokány és a pörköl, a paprikás is egyfajta (speciális) ragu.

Tehát elég tűrhetően összeválogatni a feldarabolni való fő hozzávalókat, illeszteni hozzá főszereket, átgondolni a főzési módot, sorrendet, időzítést - s már joggal bízhatunk is egy jó kis ragu elkészültében. Hogy milyen étel sül (fő) ki belőle ? Nehéz lenne általában megmondani/felsorolni, főleg nem egy recept keretében...

Azt gondolom minden főzés efféle dolog (csak a darabolás értelmezendő tág értelembe)! :-)

Címkék: ragu
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://ludensfozocske.blog.hu/api/trackback/id/tr657838478

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása